Křupavý kachní salát
Suroviny
- 25 g Med včelí
 - 20 g Zázvor celý
 - 2.5 g Hořčice v prášku
 - 20 g Sójové výhonky
 - 25 ml Omáčka sójová
 - 5 ml Ocet Sherry
 - 25 ml Olej rostlinný
 - 12.5 ml Olej sezamový
 - 100 ml Salátový dresink
 - 10 ks Cibulka jarní
 - 0.5 ks Ředkev bílá
 - 6 ks Kachní stehna
 - 2 ks Badyán
 - 4 stroužek Česnek
 - 0.26 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Sezam - semena
 - 4 polévková lžíce Potočnice
 - 1.5 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 - 4 polévková lžíce Kečup
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 895 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 51 g
 - Sodík 447 mg
 - Bílkoviny 85 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 342 mg
 - Draslík 296.3 mg
 - Vláknina 4811 mg
 - Vitamín A 4811 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.1 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme kachní stehna, nahrubo nakrájíme čerstvý zázvor a ze svazečku čerstvého koriandru otrháme lístky od stonků. Dále na široké proužky pokrájíme 1/2 oloupané bílé ředkve, na kousky 1 svazek jarních cibulek a nadrobno 2 svazky potočnice.
 - 
                                2
Kachní stehna vložíme do velkého hrnce, přidáme neloupané stroužky česneku, badyán, posekaný zázvor a koriandrové stonky, zalijeme studenou vodou a uvedeme do varu. Na zmírněném ohni vaříme doměkka asi 45 minut. Vyjmeme kachní stehna, necháme je vychladnout, vykostíme je a zbavíme kůže a tuku. Maso pokrájíme na špalíčky silné asi 1 cm.
 - 
                                3
V misce připravíme omáčku smíchámím 100 ml dresinku s medem a sójovou omáčkou (salátový dresink) se 4 lžícemi kečupu, dále si opražíme 2 lžíce sezamu.
 - 
                                4
Ve velké pánvi se zabroušeným dnem rozehřejeme olej a dokřupava na něm osmažíme kachní špalíčky, které ihned po osmažení obalíme v omáčce. Ve velké míse promícháme kachní špalíčky s pokrájenou ředkví, koriandrovými lístky, potočnicí, cibulkou a sójovými výhonky.
 - 
                                5
Salát rozdělíme na misky a servírujeme posypané opraženým sezamem.
 - 
                                7
Dresink s medem a sójovou omáčkou podle Ramsaye [47710]:
 - 
                                8
V misce se zaobleným dnem zahřejeme ve vodní lázni med. Po odstavení za stálého šlehání přidáme práškovou anglickou hořčici, sójovou omáčku, sherry ocet, sezamový olej a nakonec olej rostlinný. Směs šleháme tak dlouho, až vznikne hladká hmota, která má konzistenci mezi vinaigrettem a majonézou.
 - 
                                9
Hotový dresink přelijeme do skleněné dobře uzavíratelné nádoby, ve které vydrží ve spíži téměř neomezenou dobu. Před použitím vždy řádně protřepeme.
 - 
                                10
Tento dresink je výtečný ke kuřeti a lze jej použít i jako marinádu.