Fazolová polévka se slaninou a petrželkou
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 25 g Máslo čerstvé
 - 220 g Fazole bílé
 - 140 ml Mléko plnotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Tymián čerstvý
 - 1 stroužek Česnek
 - 0.5 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
 - 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 490 kcal
 - Sacharidy 55 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 440 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 28 mg
 - Draslík 392.9 mg
 - Vláknina 8416.5 mg
 - Vitamín A 8416.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38.8 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 233.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Bílé fazole lima přes noc namočíme. Druhý den vodu z fazolí slijeme, propláchneme je, necháme okapat a dáme do hrnce. Přilijeme vodu, přidáme prorostlou slaninu nakrájenou na nudličky, bobkový list a tymián, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu, pak plamen stáhneme a vaříme 20-30 minut, dokud fazole nezměknou. Pěnu, která vzniká na povrchu během vaření, průběžně sbíráme.
 - 
                                2
Cibuli, pórek, řapíky celeru a stroužek česneku nakrájíme nadrobno. Do hrnce dáme rozpustit máslo s arašídovým olejem, přidáme všechnu nakrájenou zeleninu, kterou přibližně 10 minut opékáme. Když začne zelenina měknout, přidáme fazole i s tekutinou, ve které se vařily, a vše 10 minut povaříme. Fazole mírně rozmačkáme, aby polévku zahustily. Přilijeme mléko, podle potřeby případně přisolíme a připepříme. Do hotové polévky přimícháme na jemno nakrájenou petrželovou nať, pak polévku rozdělíme do misek, pokapeme olivovým olejem a podáváme.