Nákyp se švestkami
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 40 g Cukr krupice
 - 60 g Švestky sušené
 - 150 g Panettone
 - 300 ml Mléko plnotučné
 - 300 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 4 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 3 polévková lžíce Džem meruňkový
 - 4 polévková lžíce Whisky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 638 kcal
 - Sacharidy 74 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 53 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 57 g
 - Cholesterol 360.3 mg
 - Draslík 187.9 mg
 - Vláknina 2130 mg
 - Vitamín A 2130 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 555.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Moučník panettone nakrájíme na plátky, sušené švestky bez pecek podélně na půlky.
 - 
                                2
Zapékací mísu mírně vytřeme změklým máslem, zbytek másla použijeme na potření plátků panettone. Potřené plátky rozložíme v misce a posypeme polovinou švestek. Vejce a žloutky ušleháme s cukrem, vešleháme smetanu s mlékem a nakonec whisky. Ušlehanou směsí přelijeme plátky panettone, rukama dobře prohněteme a hotové těsto pak necháme 20 minut rozležet.
 - 
                                3
Odpočinuté těsto rozprostřeme do vymazané zapékací mísy, povrch poklademe zbylými švestkami, posypeme hnědým třtinovým cukrem a mísu postavíme do pekáče s horkou vodou.
 - 
                                4
Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40–50 minut, po vyjmutí z trouby povrch potřeme rozehřátým meruňkovým džemem. Před podáváním moučník necháme 15 minut pomalu vychládat.