Hovězí consommé s játrovými noky
Suroviny
- 120 g Játra telecí
 - 200 g Celer bulvový
 - 800 g Hovězí maso přední
 - 200 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Česnek
 - 1 ks Česnek
 - 2 ks Cibule lahůdková
 - 2 ks Rajčata
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 506 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 571 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 285.5 mg
 - Draslík 1532.2 mg
 - Vláknina 13436.7 mg
 - Vitamín A 13436.7 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 93.8 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Telecí játra očistíme od blanek a kanálků, omyjeme a pomeleme se stroužkem česneku na masovém mlýnku. Umletá játra dáme do misky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno a přidáme k játrům. Přimícháme 2 lžíce polohrubé mouky, ochutíme pepřem a játrovou směs dobře vymícháme. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                2
1 litr consommé scedíme a přivedeme k varu. Lžičkou vykrajujeme játrové nočky, které zavaříme do mírně vařícího bujonu. Vaříme krátce, přibližně 3-5 minut. Ke konci vaření přidáme do bujonu 1 lžíci petrželové natě, promícháme a podáváme.
 - 
                                3
Consommé [27336]:
 - 
                                4
Omytá rajčata pokrájíme na osminky. Lahůdkovou cibuli omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Do skleničky rozklepneme jedno vajíčko.
 - 
                                5
Scezený světlý hovězí vývar přivedeme k varu. Pak teplotu zmírníme opatrně vmícháme vejce, přidáme rajčata a lahůdkovou cibuli. Necháme krátce přejít varem, přibližně 2-3 minuty, dochutíme solí a podáváme.
 - 
                                6
Hovězí světlý vývar [27325]:
 - 
                                7
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
 - 
                                8
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody, aby všechny ingredience byly ponořené. Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
 - 
                                9
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého nezakaleného vývaru.
 - 
                                10
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
 - 
                                11
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.