Slepičí stracciatella
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 300 g Kuřecí prsa
 - 200 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 100 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Česnek sušený
 - 1 l Voda pitná
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 0.5 dl Víno madeira
 - 1 kg Slepice
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Kečup
 - 2 polévková lžíce Víno šumivé (sekt)
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 697 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 137 g
 - Sodík 881 mg
 - Bílkoviny 81 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 355.7 mg
 - Draslík 1324.3 mg
 - Vláknina 11274.2 mg
 - Vitamín A 11274.2 mg
 - Vitamín B6 1.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 53.1 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 48.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a pokrájíme je malé kostičky, které dáme do mísy, opepříme citronovým pepřem a polijeme 0,5 dl Madeiry, promícháme a marinujeme 30 minut. V misce si rozkvedláme 2 vejce se 2 lžícemi kečupu a 2 lžícemi sektu. Jeden litr slepičího bujonu přivedeme k varu, vložíme do něj marinované maso, které pomalu vaříme 8-10 minut. Pak opatrně vlijeme vaječnou směs a necháme ji ztuhnout. Consommé podáváme posypané sušeným česnekem a omytou, drobně pokrájenou petrželkou.
 - 
                                2
Slepičí bujon [28675]:
 - 
                                3
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 l vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
 - 
                                4
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
 - 
                                5
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.