Vývar s paprikou
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
 - 200 g Celer bulvový
 - 200 g Mrkev kořen
 - 150 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 100 g Petržel kořen
 - 100 g Petržel kořen
 - 400 g Krůtí křídla
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 2 ks Paprika žlutá
 - 1 l Voda pitná
 - 2.5 dl Pivo světlé 12% 4,5% obj.
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 1 kg Slepice
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 996 kcal
 - Sacharidy 72 g
 - Tuky 233 g
 - Sodík 1573 mg
 - Bílkoviny 98 g
 - Uhlovodany 63 g
 - Cholesterol 265 mg
 - Draslík 2362.6 mg
 - Vláknina 49773.7 mg
 - Vitamín A 49773.7 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 165.3 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 38.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce si dáme vařit 2,5 dl světlého piva, 7,5 dl slepičího vývaru, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř.
 - 
                                2
Krůtí křídla očistíme a omyjeme. Mrkev, celer, petržel a cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kusy. Spolu s křídly vše dáme do vývaru a pod pokličkou necháme pomalu vařit, jen probublávat přibližně 30 minut.
 - 
                                3
Vývar scedíme a dáme znovu pomalu vařit.
 - 
                                4
Žluté papriky omyjeme, rozkrájíme, vyčistíme od semínek a papriky pokrájíme na proužky. Uvařené slepičí maso pokrájíme na proužky a spolu s paprikou je podusíme v pánvi na rozpuštěném másle, pak je vložíme do čistého vývaru, který dochutíme solí.
 - 
                                5
Podáváme s omytou, drobně pokrájenou pažitkou.
 - 
                                6
Slepičí bujon [28675]:
 - 
                                7
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
 - 
                                8
Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
 - 
                                9
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, aby jsme docílili čistého vývaru.
 - 
                                10
Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
 - 
                                11
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.