Husí bujon s lanýžovou paštikou
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 800 g Husí drůbky
 - 3 ks Jalovec
 - 3 ks Šalotka
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 5 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 2 cl Becherovka
 - 2 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Husí sádlo
 - 4 polévková lžíce Paštika z husích jater
 - 1 polévková lžíce Majoránka
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 838 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 115 g
 - Sodík 654 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 44.5 mg
 - Draslík 1053.1 mg
 - Vláknina 9301.7 mg
 - Vitamín A 9301.7 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 70.2 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibule šalotky oloupeme a drobně pokrájíme. V hrnci na husím sádle šalotky zpěníme dorůžova a zalijeme 1 litrem husího bujonu. Přimícháme 2 cl Becherovky, 4 lžíce husí paštiky s lanýži a lžíci majoránky (viz. poznámka). Pomalu při mírné teplotě bujon povaříme 8-10 minut.
 - 
                                2
Omytou petrželku drobně pokrájíme a přidáme ji těsně před podáváním do bujonu.
 - 
                                3
Husí bujon [29083]:
 - 
                                4
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
 - 
                                5
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
 - 
                                6
V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
 - 
                                7
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
 - 
                                8
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.