Husí fazolová polévka
Suroviny
- 200 g Husí prsa uzená
 - 200 g Fazole červené sterilované
 - 200 g Celer bulvový
 - 800 g Husí drůbky
 - 150 g Mrkev kořen
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Jalovec
 - 1 ks Cibule
 - 4 ks Nové koření celé
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 dl Víno červené
 - 5 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 0.5 polévková lžíce Saturejka
 - 2 polévková lžíce Česnekové máslo
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Celer - nať
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 865 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 202 g
 - Sodík 1210 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 69.8 mg
 - Draslík 849.5 mg
 - Vláknina 20174.8 mg
 - Vitamín A 20174.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 62.8 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do 1 litru husího vývaru vložíme omytá uzená husí prsa. Přidáme očištěnou, omytou a pokrájenou mrkev, očištěnou cibuli, nové koření, celý pepř a bobkový list. Polévku vaříme 1 hodinu, pak ji přecedíme a znovu dáme vařit. Maso nakrájíme na kousky a dáme zpět do polévky asi 5 minut před podáváním.
 - 
                                2
Červené fazole (z konzervy) scedíme. Saturejku omyjeme a pokrájíme nadrobno a v pánvi na česnekovém másle ji krátce s fazolemi podusíme a přidáme do polévky.
 - 
                                3
Dochutíme solí, přimícháme 1 dl červeného vína a servírujeme.
 - 
                                4
Husí bujon [29083]:
 - 
                                5
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
 - 
                                6
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
 - 
                                7
V hrnci si rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
 - 
                                8
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
 - 
                                9
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.