Rybí knedlíčkový bujon
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
 - 250 g Chřest bílý
 - 150 g Mrkev kořen
 - 500 g Lín
 - 200 g Fenykl sladký - hlíza
 - 150 g Petržel kořen
 - 500 g Rybí hlavy
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 0.5 kávová lžička Pepř citronový
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 1 špetka Nové koření mleté
 - 1 špetka Paprika mletá sladká
 - 1 l Voda pitná
 - 0.5 dl Víno bílé
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Bazalka
 - 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 2 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 438 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 105 g
 - Sodík 1114 mg
 - Bílkoviny 47 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 139.3 mg
 - Draslík 982.5 mg
 - Vláknina 14864.2 mg
 - Vitamín A 14864.2 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 66.6 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
1 litr rybího studeného vývaru (viz rybí vývar s fenyklem) přecedíme, abychom získali čistý bujon, a dáme ho znovu vařit.
 - 
                                2
Petrželovou nať (1/2 lžíce) a koriandr (1 lžíce) omyjeme a petrželku drobně pokrájíme.
 - 
                                3
Omyté filety z lína pokapeme citronovou šťávou, dáme do mísy a rozmixujeme je na kaši. Přidáme vejce, zakysanou smetanu, pepř, sůl, špetku sladké papriky a špetku nového koření, 1-2 lžíce hrubé mouky a 1/2 lžíce petrželky. Rybí směs dobře vymícháme a utvoříme knedlíčky (prsty si při tvarování knedlíčků namáčíme do vody, aby se těsto nelepilo).
 - 
                                4
Bílý nakládaný chřest scedíme a necháme odkapat.
 - 
                                5
Do vařícího bujonu vložíme knedlíčky a pomalu je vaříme necelých 8 minut. Polévku dochutíme solí a citronovým pepřem.
 - 
                                6
Těsně před dovařením přimícháme do bujonu okapaný chřest, aby se prohřál.
 - 
                                7
Bujon podáváme s lístky koriandru.
 - 
                                8
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
 - 
                                9
Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel a fenykl) očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
 - 
                                10
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
 - 
                                11
V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0.5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
 - 
                                12
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.