Chutný bujon s kari a modrohlavem
Suroviny
- 300 g Rajčata
 - 500 g Mušle Venušiny
 - 250 g Rybí hlavy
 - 250 g Rybí odřezky
 - 500 g Modrohlav filety
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 3 ks Šalotka
 - 1 ks Chilli paprička
 - 8 ks Mušle svatojakubské
 - 2 špetka Nové koření mleté
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 3 stroužek Česnek
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Kari koření
 - 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 794 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 1310 mg
 - Bílkoviny 62 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 137.7 mg
 - Draslík 1542.6 mg
 - Vláknina 6499.3 mg
 - Vitamín A 6499.3 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.5 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Filety z modrohlava (máslová tuňákovitá ryba) nakrájíme na kousky velikosti sousta, odložíme je do mísy a pokapeme citronovou šťávou.
 - 
                                2
Ve větším hrnci na přepuštěném másle osmažíme za stálého míchání
 - 
                                3
3 lžíce kari koření. Přilijeme 1 litr čistého bujonu z mušlí a ryb, bujon přivedeme k varu a pomalu vaříme asi 6-8 minut. Potom přidáme kousky modrohlava a pomalu vaříme 5-6 minut (podle velikosti kousků masa).
 - 
                                4
Bujon podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou.
 - 
                                5
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
 - 
                                6
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
 - 
                                7
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
 - 
                                8
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Pak do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
 - 
                                9
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
 - 
                                10
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.