Polévka zeleninová s Basmati rýží
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
- 50 g Mrkev kořen
- 100 g Mrkev kořen
- 50 g Pastinák
- 250 g Pórek
- 200 g Tuřín
- 200 g Petržel kořen
- 50 g Rýže Basmati
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Libeček
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 516 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 109 g
- Sodík 2400 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 30 mg
- Draslík 703.7 mg
- Vláknina 30826.1 mg
- Vitamín A 30826.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 90.8 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Mrkev a pastinák očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. 
- 
                                2V hrnci si rozpustíme máslo a zeleninu podusíme, přilijeme 1 litr zeleninového bujonu a přivedeme k varu. 
- 
                                3Koriandr omyjeme a necháme odkapat. Polovinu bylinek (1 lžíce) - lístky drobně pokrájíme a odložíme. Druhou polovinu (1 lžíce) - svážeme nití a vložíme do vařícího zeleninového bujonu. Při mírné teplotě vaříme 10 minut. Přidáme uvařenou Basmati rýži (uvaříme si ji předem podle receptu), pokrájený koriandr a vaříme ještě asi 3-4 minuty. 
- 
                                4Z polévky vyjmeme svázené bylinky, pro pikantnost dochutíme čerstvě pomletým pepřem, solí a podáváme. 
- 
                                5Zeleninový bujon [30258]: 
- 
                                6Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme. 
- 
                                7V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova. 
- 
                                8Přilijeme 0,5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy, 
- 
                                9svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut. 
- 
                                10Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon. 
- 
                                11Případně dochutíme solí a pepřem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        