Brokolicová polévka s morkovými knedlíčky
Suroviny
- 200 g Brambory
 - 50 g Celer bulvový
 - 250 g Celer bulvový
 - 100 g Květák
 - 100 g Mrkev kořen
 - 100 g Mrkev kořen
 - 250 g Pórek
 - 200 g Tuřín
 - 100 g Morek
 - 50 g Petržel kořen
 - 200 g Petržel kořen
 - 200 g Romanesco
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Libeček
 - 9 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Česnek
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 ks Jalovec
 - 1 špetka Chilli koření mleté
 - 1 l Voda pitná
 - 0.5 l Víno růžové
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Majoránka
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 3 polévková lžíce Sherry brandy
 - 2 polévková lžíce Sůl mořská
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 838 kcal
 - Sacharidy 73 g
 - Tuky 160 g
 - Sodík 2880 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 65 g
 - Cholesterol 85.3 mg
 - Draslík 1165.8 mg
 - Vláknina 42364.3 mg
 - Vitamín A 42364.3 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 130 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou a omytou kořenovou zeleninu - mrkev, celer a petržel, pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté brambory pokrájíme na kostičky.
 - 
                                2
Omytou brokolici Romanesco a květák rozdělíme na růžičky.
 - 
                                3
V hrnci na rozpuštěném bylinkovém másle podusíme kořeněnou zeleninu. Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brambory a pomalu vaříme 6-8 minut. Opatrně vhodíme morkové knedlíčky, které vaříme 1-2 minuty.
 - 
                                4
Polévku dochutíme solí, pepřem, 3 lžícemi Sherry brandy, přidáme omytou, drobně pokrájenou pažitku a podáváme.
 - 
                                5
Zeleninový bujon [30258]:
 - 
                                6
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
 - 
                                7
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
 - 
                                8
Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
 - 
                                9
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
 - 
                                10
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
 - 
                                11
Případně dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                12
Morkové knedlíčky do polévky [30361]:
 - 
                                13
Z uvařených hovězích morkových kostí vytlačíme morek, potřebujeme přibližně 150-200 g morku, který pokrájíme na kousky a vyškvaříme. Vyškvařený tuk přecedíme přes síto do mísy (aby byl bez kostí) a necháme mírně vychladnout.
 - 
                                14
Pak přimícháme máslo, drobně nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, utřený česnek se solí, pepř, majoránku, vejce a hladkou mouku, sůl a černý pepř a špetku chilli.
 - 
                                15
Směs dobře promícháme vidličkou a zapracujeme strouhanku.
 - 
                                16
Směs musí mít téměř tuhou konzistenci - vždy při zavařování knedlíčků, vytvoříme "zkušební". Pokud zkušební knedlíček vhodíme do vařící polévky (nebo čisté vařící vody), musí se potopit a pak přibližně za 1 minutu vyplavat. Při rozváření přimícháme trochu hladké mouky.
 - 
                                17
Morkové knedlíčky můžeme zavářet do polévek i společně s nudlemi.
 - 
                                18
Hotové knedlíčky můžeme zamrazit.