Holubí bujon s rozmarýnem
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 150 g Mrkev kořen
 - 100 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Cibule červená
 - 3 ks Jalovec
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1 l Voda pitná
 - 1 kg Holub
 - 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.5 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Sůl mořská
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 994 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 91 g
 - Sodík 2348 mg
 - Bílkoviny 51 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 240.5 mg
 - Draslík 836 mg
 - Vláknina 9095.5 mg
 - Vitamín A 9095.5 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 49.6 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rozmarýn omyjeme, osušíme a prsty rozdělíme na menší kousky.
 - 
                                2
V hrnci si rozehřejeme olivový olej a rozmarýn krátce orestujeme, přilijeme 1 l holubího bujonu a přivedeme k varu, zmírníme teplotu a pomalu vaříme 15 minut.
 - 
                                3
Dochutíme bílým pepřem a podáváme.
 - 
                                4
Bujon z holoubat [30620]:
 - 
                                5
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
 - 
                                6
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
 - 
                                7
Poté k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 l bílého vína, 1 l vody, 1 lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
 - 
                                8
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
 - 
                                9
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
 - 
                                10
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce), potom z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.