Holubí bujon sojový s tofu a šunkou
Suroviny
- 100 g Sýr sójový - Tofu
 - 100 g Šunka dušená
 - 100 g Celer bulvový
 - 150 g Mrkev kořen
 - 100 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Nakládaný zelený pepř
 - 2 ks Šalotka
 - 2 ks Cibule červená
 - 3 ks Jalovec
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1 l Voda pitná
 - 1 kg Holub
 - 2 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
 - 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 0.5 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Sůl mořská
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1131 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 96 g
 - Sodík 2617 mg
 - Bílkoviny 60 g
 - Uhlovodany 39 g
 - Cholesterol 253 mg
 - Draslík 1119.2 mg
 - Vláknina 10132.7 mg
 - Vitamín A 10132.7 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 56.9 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupanou šalotku pokrájíme nadrobno. V hmoždíři rozdrtíme zelený pepř a v hrnci na bylinkovém másle cibuli s pepřem krátce restujeme, přimícháme 2 lžíce sójové omáčky, pak přilijeme 1 litr holubího bujonu, který přivedeme k varu, pak snížíme. Přidáme na kostičky pokrájený tofu sýr s kostičkami dušené šunky a vaříme ještě 4-6 minut.
 - 
                                2
Bujon posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželovou natí, dochutíme solí a podáváme.
 - 
                                3
Bujon z holoubat [30620]:
 - 
                                4
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
 - 
                                5
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
 - 
                                6
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
 - 
                                7
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
 - 
                                8
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
 - 
                                9
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.