Lahodná polévka s bramborovou kaší
Suroviny
- 450 g Brambory
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 1 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 kávová lžička Kerblík
 - 3 ks Cibulka jarní
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Víno bílé
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 234 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 419 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 39.5 mg
 - Draslík 562.5 mg
 - Vláknina 6918.8 mg
 - Vitamín A 6918.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.3 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostičky a dáme je vařit se solí a kmínem. Vaříme 15-20 minut. Měkké brambory slijeme, 1/2 litru vývaru z brambor zachytíme. Brambory rozmačkáme, přidáme smetanu a vyšleháme kaši.
 - 
                                2
Jarní cibulku, petrželku kudrnku, kerblík a tymián omyjeme. Cibulku pokrájíme na tenká kolečka, petrželku, kerblík s tymiánem nadrobno.
 - 
                                3
V druhém hrnci si na rozpuštěném másle zpěníme dorůžova jarní cibulku, zalijeme 1/2 litru vody a 1/2 litru vývaru. Přivedeme k varu, opatrně vmícháme bramborovou kaši, zmírníme teplotu a když se kaše rozptýlí, přimícháme tymián a 3 lžíce bílého vína.
 - 
                                4
Vaříme přibližně 5 minut, polévku dochutíme solí, bílým pepřem, každou porci posypeme petrželkou a podáváme.