Dezert s jogurtovým krémem a hrozny
Suroviny
- 300 g Hroznové víno
 - 470 g Jogurt bílý choceňský smetanový
 - 50 g Cukr krupice
 - 25 g Želatina
 - 170 g Suchar dietní
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 3 ks Vaječný bílek slepičí
 - 0.6 dl Voda pitná
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1.5 polévková lžíce Med včelí
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 385 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 298 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 44.9 mg
 - Draslík 132.5 mg
 - Vláknina 1370 mg
 - Vitamín A 1370 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.1 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sladké hroznové víno, pokud možno bez peciček, omyjeme a necháme odkapat.
 - 
                                2
Suchary rozmixujeme, promícháme s rozehřátým máslem, s 1,5 lžíci medu, potom přimícháme 1 lžíci mouky a směs dobře promícháme.
 - 
                                3
Rovnoměrné ji vtlačíme do kulaté formy o průměru 22 - 23 cm. Těsto dáme na střed formy a postupně - ve směru od středu - ho rovnoměrně vytlačujeme až k okrajům. (Pokud by se nám těsto lepilo na prsty, namočíme je v práškovém cukru.)
 - 
                                4
Pečeme v předehřáté troubě při 175°C 15 minut, pak vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
 - 
                                5
Připravíme si šlehačku: vychlazenou smetanu na šlehání vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny, přidáme lžíci prosátého moučkového cukru a ještě chvilku šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.) Můžeme si ji připravit 3 - 4 hodiny předem.
 - 
                                6
Vyšleháme sníh z bílků elektrickým šlehačem do husté pěny. Přidáme postupně krupicový cukr (1 lžíci) a došleháme.
 - 
                                7
Sníh z bílků by měl být poměrně tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme však pozor, abychom sníh nepřešlehali. Sníh rychle zpracujeme.
 - 
                                8
Želatinu (25 g) vložíme do rendlíku, zalijeme ji 0,6 dl vody a necháme 30 minut nabobtnat. Poté za stálého míchání při mírné teplotě zahříváme ve vodní lázni (60°C) do úplného rozpuštění želatiny. Necháme ji vychladnout a když začne tuhnout (želírovat - přibližně po 10 - 15 minutách), vlijeme ji do nádoby, ve které budeme šlehat. Přimícháme do ní 0,5 dl smetany ke šlehání.
 - 
                                9
Mísu s želatinou a smetanou postavíme do druhé nádoby s ledovou vodou (2 litry), postupně zašleháme jogurt s cukrem a nakonec vmícháme sníh z bílku. Hroznové víno zamícháme do jogurtového krému, který natřeme na upečený korpus, upravíme a koláč odložíme na 30 minut do chladničky.
 - 
                                10
Když je krém ztuhlý, koláč nakrájíme a podáváme.