Velikonoční jidáše
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 70 g Cukr krupice
 - 35 g Droždí
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 1 kávová lžička Cukr krystal
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr skořicový
 - 2.5 dl Mléko plnotučné
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 589 kcal
 - Sacharidy 83 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 231 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 250.2 mg
 - Draslík 184.8 mg
 - Vláknina 6067.3 mg
 - Vitamín A 6067.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.6 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 278.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy rozdrobíme kvasnice s 1 lžičkou práškového cukru a 1 dl vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. V misce si utřeme žloutky s krupicovým cukrem, vanilkovou příchutí a máslem do pěny. Do vzešlého kvásku postupně přimícháme mouku, jemně nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, vyšlehané žloutky s máslem a postupně, jak budeme zpracovávat těsto, budeme dolévat mléko.
 - 
                                2
Těsto nejdříve promícháme a vařečkou dobře zpracujeme na pružné, tužší (jako na knedlíky). Poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 1 hodinu kynout. Potom těsto dáme na vál, rozválíme ho na placku o síle asi 1 cm. Z těsta vykrajujeme formičkou o průměru 7 cm kolečka. Položíme je na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme je a necháme asi 20 minut kynout.
 - 
                                3
Potom je potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme je zprudka při 200°C přibližně 15 minut dozlatova.
 - 
                                4
Vychladlé jidáše sypeme moučkovým cukrem smíchaným se skořicovým cukrem.