Koprová omáčka s brambory
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 250 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 250 g Kopr sterilovaný
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Cibule
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 1 l Voda pitná
 - 1 kg Brambory
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 405 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 1469 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 301.2 mg
 - Draslík 790.5 mg
 - Vláknina 11485.7 mg
 - Vitamín A 11485.7 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20.3 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nové brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, omyjeme, usušíme a ve fritovacím hrnci je opečeme, aby měly zlatovou barvu a byly křupavé, vysypeme je do misky, osolíme a promícháme.
 - 
                                2
V hrnci přivedeme vodu k varu, lžící do ní naskládáme celá vejce a 7 minut je vaříme nahniličko. Potom je scedíme, necháme vychladnout ve studené vodě, oloupeme, nakrájíme na půlky a zatím necháme stranou k dalšímu použití.
 - 
                                3
Do hrnce položíme máslo, rozpálíme ho, přidáme oloupanou, na kousky nakrájenou cibuli a opečeme ji dozlatova, přisypeme mouku, zamícháme, přilijeme vodu a ponorným mixérem směs v hrnci rozmixujeme. Do rozmixované hmoty přilijeme sterilizovaný kopr a povaříme cca 10 minut. Potom do omáčky vylijeme smetanu, podle vlastní chuti osolíme, opepříme, přidáme ocet, cukr a necháme ještě vařit dalších 10 minut.
 - 
                                4
Připravené opečené brambory naporcujeme na talíře, přidáme uvařenou omáčku, do každé položíme 2 půlky vajíček a podáváme.