Lasagne se špenátem a dvěma druhy masa
Suroviny
- 80 g Anglická slanina
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 75 g Máslo čerstvé
 - 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 140 g Sýr Parmezán
 - 650 g Hovězí výřez
 - 180 g Hovězí maso přední
 - 180 g Vepřová plec
 - 100 g Celer řapíkatý
 - 200 g Celer řapíkatý
 - 300 g Špenát listový čerstvý
 - 300 g Špenát listový čerstvý
 - 40 g Tymián čerstvý
 - 400 g Lasagne
 - 140 g Mozzarella
 - 150 ml Mléko polotučné
 - 100 ml Víno červené
 - 900 ml Mléko polotučné
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 0.75 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Bobkový list
 - 3 ks Bobkový list
 - 1 ks Hřebíček
 - 4 ks Hřebíček
 - 8 ks Pepř černý celý
 - 18 ks Pepř černý celý
 - 1 hrst Petržel - nať
 - 1 špetka Sůl
 - 3 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 3 špetka Muškátový květ
 - 2.8 l Voda pitná
 - 2 l Voda pitná
 - 1 kg Kosti hovězí morkové
 - 0.01 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2215 kcal
 - Sacharidy 115 g
 - Tuky 165 g
 - Sodík 689 mg
 - Bílkoviny 59 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 124.9 mg
 - Draslík 822.8 mg
 - Vláknina 14440.4 mg
 - Vitamín A 14440.4 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 35.8 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 29.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do většího hrnce si dáme rozehřát olej, do kterého přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, celer, anglickou slaninu, umleté hovězí a vepřové maso a opékáme za stálého míchání dokud maso nezmění barvu. Přidáme červené víno, po chvilce 125 ml hovězího vývaru a vaříme do zhoustnutí. Potom si smícháme protlak s 25 ml hovězího vývaru a vlijeme do směsi. Dle chuti osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a hřebíček a přilijeme mléko. Pod pokličkou takto dusíme 1 hodinu. Předehřejeme si troubu na 200°C. Z omáčky vyndáme bobkový list a hřebíček. Mezitím si na 3 minuty dáme uvařit špenát. Zapékací mísu vytřeme trochou másla a střídavě vrstvíme lasagnové pláty (nepředvařené), špenát, masovou směs, bešamelovou omáčku a směs z nastrouhaného parmezánu a na kostičky nakrájené mozzarelly. Poslední vrstvou by měla být bešamelová omáčka a směs sýrů. Nakonec naklademe na kostičky nakrájené máslo a pečeme 25 minut.
 - 
                                2
Vývar hovězí [42661]:
 - 
                                3
Do hrnce dáme hovězí kosti a výřez, zalijeme vodou a na mírném ohni přivedeme k varu. Na povrchu se může tvořit pěna, kterou průběžně odstraňujeme. Potom si rozpůlíme cibule a do každé půlky vmáčkneme 1 hřebíček. Takto připravenou cibuli, nahrubo nakrájené řapíky celeru, tymián, bobkový list, petržel a pepř vložíme do hrnce a na mírném ohni vaříme přibližně 3 a 1/2 hodiny. Poté vyndáme maso a vaříme další 1 hodinu. Vývar přecedíme a můžeme jej ihned použít nebo zmrazit.
 - 
                                4
Bešamelová omáčka s cibulí [42787]:
 - 
                                5
Do hrnce nalijeme mléko, do kterého přidáme bobkový list, celý pepř, nahrubo nakrájenou cibuli a muškátový květ. Vše mírně zahříváme. Těsně před varem mléko odstavíme a přikryté necháme odstát 10 minut. Potom mléko přecedíme. V jiném hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a celé 1 minutu zahříváme. Poté přiléváme přecezené mléko a spolu takto za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme.