Telecí řízky s žampionovou omáčkou
Suroviny
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
- 100 g Šunka dušená
- 300 g Žampiony čerstvé
- 600 g Telecí kýta
- 2 ks Cibule
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.5 l Mléko polotučné
- 0.06 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 550 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 19 g
- Sodík 158 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 164.9 mg
- Draslík 863 mg
- Vláknina 3239.8 mg
- Vitamín A 3239.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Cibule oloupeme a nakrájíme najemno. Žampiony opláchneme studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Šunku nakrájíme na tenké krátké proužky. Sýr nastrouháme. Maso omyjeme, osušíme, rozkrájíme na řízky, naklepeme, opepříme a osolíme. 
- 
                                2V pánvi rozehřejeme 1/2 másla a řízky na něm prudce opečeme z obou stran. 
- 
                                3V druhé pánvi na zbylém másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme plátky žampionů, promícháme a přikryté pokličkou necháme dusit. Když žampiony změknou, přidáme k nim nakrájenou šunku, chvíli vše smažíme, poté posypeme moukou a opět osmahneme. Směs dobře promícháme, za stálého míchání přilijeme mléko, opepříme, osolíme a na mírném ohni vaříme, dokud nevznikne hladká hustší omáčka. 
- 
                                4Zapékací mísu mírně vymastíme a dáme do ní řízky. Posypeme je nastrouhaným sýrem, polijeme vypečenou šťávou a žampionovou omáčkou a v troubě, předehřáté na 200°C zapečeme, až má omáčka zlatavou barvu. 
- 
                                5Vhodnou přílohou jsou smažené bramborové hranolky. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        