Pečené knedlíky s houbovou omáčkou
Suroviny
- 1500 g Brambory
 - 50 g Cibule
 - 100 g Mouka pšeničná hrubá
 - 30 g Pšeničná krupice
 - 40 g Houby sušené
 - 50 g Sádlo škvařené
 - 200 g Sádlo syrové
 - 250 g Tvaroh měkký
 - 30 ml Olej olivový
 - 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 6 ml Ocet vinný
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1118 kcal
 - Sacharidy 80 g
 - Tuky 77 g
 - Sodík 179 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 52 g
 - Cholesterol 133.5 mg
 - Draslík 1886.2 mg
 - Vláknina 22274.8 mg
 - Vitamín A 22274.8 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 43.7 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Syrové sádlo pokrájíme na kousky a necháme vyškvařit škvarky. Brambory uvaříme, slijeme a necháme vystydnout, poté prolisujeme. Přimícháme sůl, vejce, tvaroh, krupici, mouku a škvarky. Vypracujeme tuhé těsto, vytvarujeme do knedlíků o průměru 4 cm. Sádlem vymažeme plech a knedlíky na něj naskládáme, omastíme i z horní strany. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kousky.
 - 
                                2
Pečeme v troubě při 200 °C 20 minut.
 - 
                                3
Houby zalijeme 300 ml vroucí vody a necháme 15 minut povařit. Mezitím na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, zaprášíme moukou a za stálého míchání necháme zrůžovět. Připravenou jíšku vmícháme do vývaru z hub, přilijeme 100 ml vody, osolíme, opepříme a uvedeme k varu. Vaříme 12 minut, poté osolíme, opepříme a zjemníme smetanou, dochutíme octem.
 - 
                                4
Pečené knedlíky servírujeme přelité omáčkou.