Francouzské brambory s vejci
Suroviny
- 500 g Uzené maso vařené
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks šunková klobása 80% masa
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1.5 kg Brambory
 - 1.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 980 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 78 g
 - Sodík 190 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 240.3 mg
 - Draslík 1361.1 mg
 - Vláknina 16423.6 mg
 - Vitamín A 16423.6 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 37.2 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu si předehřejeme na 200°C. 2 vejce si uvaříme natvrdo (vaříme je 9 minut), pak je vychladlé oloupeme a nakrájíme na plátky. Oloupané a omyté brambory pokrájíme na plátky. Dvě očištěné cibule nakrájíme na kolečka. Uzené vařené maso nakrájíme na plátky, domácí klobásky na kolečka. V misce rozšleháme vejce se solí, pepřem hořčicí a smetanou.
 - 
                                2
Menší pekáč vytřeme olejem. Na dno poklademe 1/3 brambor, které osolíme, posypeme drceným kmínem a pepřem. Na ně položíme kolečka z jedné cibule, 1/2 uzených plátků, kolečka z jedné nožičky klobásy a pokrájené jedno vejce. Pak znovu na maso položíme 2/3 plátků brambor, znovu je osolíme, posypeme kmínem a pepřem. Zakryjeme je střídavě zbylým uzeným masem, klobásou, cibulí a kolečkami z druhého vejce. Poslední vrstvu brambor zalejeme rozšlehanými vejci se smetanou. Pekáč zakryjeme a vložíme do trouby. Brambory pečeme pod poklicí 45 minut, pak poklici dáme pryč a brambory pečeme 15-20 minut do doby, až budou mít zlatou až zlatohnědou křupavou kůrku. Podáváme je horké.