Brambory se smetanou a bylinkami
Suroviny
- 600 g Brambory
 - 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Kmín celý
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Sůl mořská
 - 2.5 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 5.1 dl Voda pitná
 - 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Pažitka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 318 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 415 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 279.3 mg
 - Draslík 732.6 mg
 - Vláknina 8094.8 mg
 - Vitamín A 8094.8 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 20.7 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 77.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V malém hrnečku si uvaříme v 5 dl vody 4 vejce natvrdo. Vaříme je 10 minut, potom je vychlazená oloupeme a nakrájíme na plátky. Omytou pažitku drobně pokrájíme.
 - 
                                2
Oloupeme a omyjeme brambory, nakrájíme je na plátky, vložíme do hrnce. Přidáme sůl, kmín, zalijeme jen 1 dl vody a přidáme 1/2 lžíce másla. Pod pokličkou brambory dusíme doměkka asi 10 minut.
 - 
                                3
V rendlíku si rozpustíme 1 lžíci másla, přidáme 1 lžíci mouky a usmažíme světlou jíšku. Přimícháme k ní zakysanou smetanu a vše vyšleháme dohladka. Ochutíme mořskou solí, pepřem a podle chuti přimícháme ocet. Potom smetanovou směs nalijeme na brambory. Nakonec přimícháme pažitku. Každou porci ozdobíme vajíčky a podáváme.