Salát s uzeným šunkovým kolenem, celerem, jablkem a čekankou
Suroviny
- 180 ml Olej olivový
- 30 ml Ocet vinný
- 280 ml Francouzská zálivka
- 0.3 kávová lžička Sůl
- 0.15 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 2 ks Jablka
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Čekanka
- 1 ks Tymián čerstvý
- 6 ks Pepř bílý
- 1 stroužek Česnek
- 1 kg Vepřové koleno uzené
- 2 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Hořčice kremžská
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1846 kcal
- Sacharidy 100 g
- Tuky 139 g
- Sodík 1036 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 97 g
- Cholesterol 137.5 mg
- Draslík 741.2 mg
- Vláknina 49680.6 mg
- Vitamín A 49680.6 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.9 mg
- Vitamín E 4.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Uzené zadní koleno zalijeme studenou vodou a necháme stát 2 hodiny. Mezitím nadrobno nakrájíme mrkev, pórek, cibuli a hrst čerstvých bylinek (pažitka, petrželka a koriandr). 
- 
                                2Koleno dáme do velkého hrnce a zalijeme studenou vodou, aby bylo potopené. Přidáme mrkev, pórek cibuli, bobkový list, oloupaný stroužek česneku, snítku tymiánu a kuličky bílého pepře. Uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni asi 2 hodiny, až se maso odděluje od kostí. Při vaření sbíráme pěnu. Maso necháme mírně vychladnout v hrnci, a potom ho oddělíme od kůže a tučných částí. Kusy masa pak vrátíme do hrnce, aby úplně nevychladly. 
- 
                                3Promícháme 280 ml zálivky vinaigrette základní (francouzská zálivka) a 2 lžíce tekutého medu s 1 lžící kremžské hořčice jako zálivku na salát. 
- 
                                4Na tenké plátky pokrájíme jablka zbavená jádřinců, na nudličky oloupaný celer a čekanky rozdělíme na jednotlivé listy. Vše promícháme, přidáme kusy uzeného kolena, pokapeme zálivkou a rozdělíme na misky. 
- 
                                5Servírujeme posypané bylinkami s čerstvým pečivem a suchým bílým vínem. 
- 
                                7Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]: 
- 
                                8Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixérem rozmixujeme. 
- 
                                9Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden. 
- 
                                10Před použitím dobře protřepeme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        