Lívance s borůvkovou omáčkou
Suroviny
- 500 g Borůvky
- 40 g Máslo čerstvé
- 20 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hrubá
- 80 g Cukr krupice
- 60 g Cukr krupice
- 40 g Droždí
- 750 g Mouka pšeničná hladká
- 80 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1.4 l Mléko polotučné
- 0.125 l Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1388 kcal
- Sacharidy 212 g
- Tuky 45 g
- Sodík 471 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 114.3 mg
- Draslík 377.6 mg
- Vláknina 6999 mg
- Vitamín A 6999 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.1 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Z droždí, cukru a několika lžic vlažného mléka umícháme kvásek a necháme na teple vzejít. K vykynutému kvásku přidáme zbylé mléko, mouku, rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo, sůl, citronovou kůru a vše dobře promícháme v hladké těsto. Necháme na teple vykynout. 
- 
                                2Ve vymaštěném lívanečníku smažíme dorůžova po obou stranách lívance. 
- 
                                3Připravíme borůvkovou omáčku. Cukr v rendlíku zakapeme dvěma lžícemi vody a přivedeme do varu. Poté přimícháme borůvky a vaříme opatrně, aby se nerozmačkaly. Po chvíli přimícháme máslo a v mléce rozšlehanou mouku. Na mírném plameni povaříme do mírného zhoustnutí. 
- 
                                4Omáčku podáváme zvlášť v omáčníku. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        