Vejce v kokotce
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 123 kcal
- Sacharidy 0 g
- Tuky 10 g
- Sodík 197 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 0 g
- Cholesterol 251.9 mg
- Draslík 77.7 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Pro tuto úpravu vajec potřebujeme malé ohnivzdorné nebo porcelánové skleněné kelímky, zvané kokotky. Kelímky mají rukojeť nebo kovovou sponu s držadlem, která je lehce snímatelná. Obojí chrání při pojídání pokrmu z kelímku před popálením. 
- 
                                2Kelímek nejprve vymažeme máslem, na dno nasypeme špetku mořské soli a opatrně do něj vyklepneme vejce. 
- 
                                3Do kastrolu nebo pekáče vložíme utěrku, na kterou nalijeme vodu. Do nádoby s utěrkou potom postavíme připravené naplněné kelímky a dbáme na to, aby byly potopeny pouze z poloviny. Utěrku dáváme na dno nádoby proto, aby se během vaření neutvořily v bílku nevzhledné bublinky. 
- 
                                4Troubu rozehřejeme na 80°C, vložíme do ní nádobu s vejci a zakryjeme pokličkou. V troubě ponecháme 8-12 minut, až bílek ztuhne, žloutek však musí zůstat měkký. Nesmí se vařit. 
- 
                                5Hotová uvařená vejce nevyklápíme, ale podáváme přímo v kelímcích. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        