Hovězí špízy s křenovou omáčkou
Suroviny
- 200 g Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Hořčice Dijonská
- 1 ks Křen
- 2 hrst Pažitka
- 1 špetka Sůl
- 0.5 dl Olej olivový
- 0.5 kg Hovězí roštěnka níz. peč.
- 2 polévková lžíce Víno portské
- 1 polévková lžíce Balsamico ocet
- 2 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 546 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 42 g
- Sodík 238 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 97 mg
- Draslík 1012.2 mg
- Vláknina 7400 mg
- Vitamín A 7400 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 153.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Křen oloupeme, omyjeme a najemno ho nastrouháme. Hovězí maso omyjeme, osušíme a rozkrájíme na kostičky. 
- 
                                2V míse smícháme 1 lžíci nastrouhaného křenu, olivový olej, worcesterovou omáčku, víno a ocet. Do marinády vložíme nakrájené maso, misku přikryjeme potravinářskou fólií a dáme na 30 minut do chladničky. 
- 
                                3V druhé misce si připravíme křenovou omáčku. Zbývající nastrouhaný křen smícháme se zakysanou smetanou, hořčicí a jemně nasekanou pažitkou. Omáčku podle chuti osolíme a dáme do chladničky. 
- 
                                4Maso po vyjmutí z chladničky necháme chvíli ohřát v pokojové teplotě, a poté ho napícháme na dřevěné špejle, namočené ve vodě. 
- 
                                5V pánvi rozehřejeme olej, špízy v něm pečeme z každé strany 3 minuty a podáváme s vychlazeným křenovým dipem v miskách. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        