Mořský ďas na smetaně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 50 g Celer bulvový
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mrkev kořen
  • 50 g Pórek
  • 10 g Sůl
  • 8 g Pepř černý mletý
  • 25 g Kari koření
  • 30 g Pažitka
  • 1 g Šafrán
  • 20 g Tymián čerstvý
  • 500 g Mušle slávky
  • 400 g Baby špenát
  • 900 g Mořský ďas
  • 60 ml Olej olivový
  • 200 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 dl Víno bílé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 313 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 703 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 60.1 mg
  • Draslík 1000.9 mg
  • Vláknina 7169.3 mg
  • Vitamín A 7169.3 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 78.8 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 34.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z ryby nakrájíme jednotlivé porce, plátky seřízneme. Velký hrnec ohřejeme na vysokou teplotu, dáme do něj slávky, víno, bobkový list a tymián, za občasného potřesení povaříme 4 minuty. Slávky, které se otevřely vyloupeme, ostatní vyhodíme, vyvařenou šťávu scedíme na další použití.

  • 2

    Na rozpáleném oleji opečeme doměkka kořenovou zeleninu nakrájenou na kousky, přidáme lžičku kari, šafrán, tymián, šťávu ze slávek a svaříme na polovinu.

  • 3

    Porce ryby osušíme papírovou utěrkou a potřeme zbytkem kari a solí. Na pekáči rozpálíme olej a plátky ryby opečeme z obou stran dozlatova, asi 3 minuty. Vložíme do trouby a pečeme 5 minut.

  • 4

    V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme nasekaný špenát a zahříváme dokud nezavadne, asi 2 minuty.

  • 5

    Do zeleniny s bylinkami vmícháme smetanu a mírně povaříme. Přidáme vyloupané slávky, nasekanou pažitku a prohřejeme, osolíme, opepříme.

  • 6

    Na talíře upravíme zavadlý špenát, na něj navršíme směs se slávkami a navrch položíme porci opečené ryby.

Komentáře k receptu