Polévka z ječmene, fazolí a zeleniny
Suroviny
- 220 g Fazole cannellini
 - 380 g Ječmen - obilky
 - 50 ml Olej olivový extra panenský
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 1 hrst Petržel - nať
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 521 kcal
 - Sacharidy 86 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 380 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 83 g
 - Cholesterol 0.6 mg
 - Draslík 533.7 mg
 - Vláknina 23785.2 mg
 - Vitamín A 23785.2 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.5 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Předem namočené fazole uvaříme na skus a odstavíme z plotny. Vodu z fazolí nesléváme, vývar ještě použijeme.
 - 
                                2
V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli, nakrájený řapíkatý celer, na kostičky nakrájenou mrkev a rozmáčknuté stroužky česneku. Vhodíme několik lístků šalvěje a vše lehce osmahneme.
 - 
                                3
Potom přidáme ve studené vodě propláchnutý ječmen a zlehka jej opražíme, aby se zrnka zatáhla. Přilijeme trochu vývaru z fazolí, vmícháme rajčatový protlak a ještě přilijeme trochu vývaru. Stroužky česneku vyjmeme.
 - 
                                4
Třetinu fazolí dáme stranou, zbylé rozmixujeme a přidáme do polévky. Za stálého míchání vaříme polévku do krémové konzistence, potom vsypeme celé fazole a přilijeme zbylý vývar. Polévku ještě necháme probublávat do zhoustnutí.
 - 
                                5
Nakonec přisypeme nasekanou petrželku a podle chuti sůl a pepř.
 - 
                                6
Každou porci ozdobíme lístkem šalvěje a zakápneme olivovým olejem.