Vaječná paštika s čočkou
Suroviny
- 400 g Čočka vařená
 - 60 g Mandle
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 20 g Oříšky piniové
 - 1 kávová lžička Sůl mořská
 - 4 ks Pečivo pšeničné jemné máslové
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Šalotka
 - 2 špetka Pepř cayenský
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 290 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 296 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 140.7 mg
 - Draslík 391.2 mg
 - Vláknina 10530.5 mg
 - Vitamín A 10530.5 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.5 mg
 - Vitamín E 2.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu si předehřejeme na 200°C. Formu srnčího hřbetu vytřeme máslem.
 - 
                                2
Očištěnou šalotku a stroužek česneku pokrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme máslo, pak ho téměř všechno odlijeme (kromě 1 líce) do sklenice a necháme vychladnout. Cibuli s česnekem zpěníme v té samé pánvi na zbytku másla. Pak pánev odstavíme z plotny a necháme cibuli vychladnout. Z omytých snítek tymiánu a petrželky otrháme drobné lístky, které pokrájíme nadrobno. Omyté stonky řapíkatého celeru nakrájíme na malé kostičky.
 - 
                                3
Uvařenou čočku v míse promícháme s posekanými loupanými mandlemi, piniovými oříšky, s vychladlým máslem, s cibulkou, česnekem, bylinkami, celerem, přidáme rozmačkaná konzervovaná rajčata, 4 mírně rozšlehaná vejce, sůl, pepř a vše v míse promícháme.
 - 
                                4
Vaječno - čočkovou směs dáme do formy, zarovnáme ji, zakryjeme alobalem a vložíme do středu předehřáté trouby. Paštiku pečeme přibližně 45-55 minut dozlatova.
 - 
                                5
Upečenou paštiku necháme vychladnout, pak ji nakrájíme na porce a podáváme s čerstvým křupavým pečivem. Dobrou chuť.