Ovocná letní žemlovka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 18 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Chléb toastový
  • 200 g Jahody zahradní
  • 200 g Borůvky
  • 200 g Maliny
  • 200 g Rybíz červený
  • 100 g Ostružiny
  • 100 g Cukr krupice
  • 100 ml Voda pitná
  • 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1076 kcal
  • Sacharidy 165 g
  • Tuky 35 g
  • Sodík 1226 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 163 g
  • Cholesterol 82.5 mg
  • Draslík 815 mg
  • Vláknina 36650 mg
  • Vitamín A 36650 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 73.5 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Směs letního ovoce promícháme v kastrolu s cukrem, zalijeme vodou a pozvolna zahříváme do fáze, kdy ovoce začne měknout a pouštět šťávu. Povaříme 2 minuty a přecedíme přes jemné síto, abychom zachytili všechnu šťávu.

  • 2

    Z plátků toastového chleba odkrojíme kůrku a plátky nakrájíme na proužky. Formu nebo pekáček vyložíme potravinářskou fólií, proužky chleba namáčíme do šťávy z ovoce a klademe těsně vedle sebe do pekáče. Na chleba rozvrstvíme ovoce a zakryjeme další várkou chleba namočeného ve šťávě. Přikryjeme druhou fólií a zatížíme talířky nebo prkénkem a dáme přes noc do lednice vychladit.

  • 3

    Z vychlazené žemlovky sejmeme vrchní fólii a žemlovku vyklopíme na tác s okrajem. Rozkrojíme na jednotlivé porce a podáváme se šlehačkou.

Komentáře k receptu