Rajčata plněná pečenou hovězí oháňkou
Suroviny
- 5 g Tymián čerstvý
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Pórek
 - 4 ks Rajčata
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Tymián čerstvý
 - 1 ks Kuřecí skelety
 - 3 stroužek Česnek
 - 0.5 l Víno červené
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1.5 kg Hovězí oháňka
 - 5 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Pažitka
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 2 polévková lžíce Estragon
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1983 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 298 g
 - Sodík 255 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 31 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 874.4 mg
 - Vláknina 19287.8 mg
 - Vitamín A 19287.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 57.3 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupané mrkve a cibuli nakrájíme nahrubo, petrželku, estragon a pažitku najemno, nameleme pepř, oloupeme a vydlabeme velká masitá rajčata.
 - 
                                2
Nasekané hovězí oháňky den předem v míse zalijeme červeným vínem, přidáme snítku tymiánu a jeden bobkový list a přikryté necháme přes noc marinovat.
 - 
                                3
Druhý den oháňky vyjmeme z marinády, dosucha je otřeme a marinádu odložíme. V hrnci zahřejeme 3 lžíce olivového oleje, až se z něj začne kouřit na něm opečeme oháňky tak, až na povrchu téměř zčernají, a pak je přendáme do pekáče.
 - 
                                4
Hrnec vytřeme dosucha, zahřejeme, vlijeme 2 lžíce olivového oleje a na něm pomalu doměkka opečeme cibuli s mrkví. Přilijeme marinádu s hnědým kuřecím vývarem podle Ramsaye a vaříme spolu, až se objem tekutiny zmenší na polovinu, potom s ní přelijeme opečené oháňky v pekáči.
 - 
                                5
Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a při této teplotě oháňky pečeme 2,5–3 hodiny. Když se maso začne uvolňovat od kostí, pekáč vyjmeme, troubu ale nevypínáme. Oháňky dáme do mísy, šťávu z nich přecedíme a svaříme na zhruba 300 ml. Z částečně vychladlých oháněk obereme maso, zbavíme chrupavek a tuku, smícháme se svařenou šťávou, směs podle chuti osolíme, okořeníme pepřem a smícháme s nakrájenými bylinkami.
 - 
                                6
Vydlabaná, osolená a opepřená rajčata naplníme masovou směsí a na několik minut je dáme prohřát do trouby.
 - 
                                7
Ohřátá rajčata rozdělíme na talíře a servírujeme, vhodnou přílohou je bramborová kaše.
 - 
                                9
Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:
 - 
                                10
Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.
 - 
                                11
Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.
 - 
                                12
Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.
 - 
                                13
Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce ho můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.