Koláče z Hané
Suroviny
- 150 g Povidla švestková
 - 180 g Cukr krupice
 - 30 g Droždí
 - 170 g Máslo čerstvé
 - 500 g Mouka polohrubá
 - 300 g Tvaroh tvrdý
 - 0.5 kávová lžička Citronová kůra
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Mandle
 - 0.5 ks Vanilkový lusk
 - 1 špetka Sůl
 - 0.375 l Smetana 12% (konzumní)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 841 kcal
 - Sacharidy 100 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 195 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 85 g
 - Cholesterol 209.2 mg
 - Draslík 302.7 mg
 - Vláknina 9074 mg
 - Vitamín A 9074 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.3 mg
 - Vitamín E 4.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 82.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse utřeme cukr s máslem, 2 žloutky, vanilkou, citronovou kůrou a solí. Přidáme vykynutý kvásek (z droždí). Potom přilijeme vlažnou smetanu a přisypeme prosátou mouku. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Rozřežeme ho na kousky, ze kterých uděláme bochníčky. Doprostřed každého dáme trochu tvarohové nádivky a necháme je trochu vykynout na plechu. Vykynuté koláčky trochu roztlačíme jako obyčejné kulaté koláče, okraje potřeme žloutkem a do důlků dáme povidla. Posypeme drobenkou a dáme péct asi na 20 minut při 180 °C. Ještě horké koláčky posypeme vanilkovým cukrem.
 - 
                                2
Tvarohová nádivka - V míse rozmícháme 50 g másla, 100 g cukru, žloutek a strouhaný tvaroh. Přidáme citronovou kůru a na drobno rozsekanou mandli.