Mátová rajská omáčka k cuketovým rolkám
Suroviny
- 1000 g Cuketa
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 40 g Petržel - nať
 - 150 g Sýr Feta
 - 10 g Strouhanka
 - 500 g Rajčata
 - 30 g Máta
 - 10 g Cukr krupice
 - 5 g Šalvěj čerstvá
 - 50 g Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
 - 10 g Bazalka
 - 60 g Cibule
 - 60 g Oříšky piniové
 - 200 g Sýr smetanový 65%
 - 20 ml Olej olivový
 - 130 ml Vývar zeleninový
 - 20 ml Ocet vinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 496 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 846 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 63.3 mg
 - Draslík 1267.2 mg
 - Vláknina 12916.2 mg
 - Vitamín A 12916.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 85.6 mg
 - Vitamín E 2.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cukety omyjeme, každou po délce rozkrájíme na osm tenkých plátků. Krajové části nakrájíme na velmi jemné kostičky. Plátky cukety rychle opečeme po obou stranách na oleji. Ochutíme solí a pepřem. Piniová jádra opražíme na suché pánvi. Dvě třetiny nasekáme nahrubo, smícháme s bylinkami, šalotkou, česnekem, sýrem a strouhankou a vytvoříme roztíratelnou hmotu. Okořeníme. Položíme na sebe vždy plátek zelené a žluté cukety, potřeme je náplní, svineme a ovážeme kuchyňskou nití. Rajčata oloupeme, odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na kostičky. Na 3 lžících oleje osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme mátu a vývar a necháme vařit 10 minut. Potom protlačíme sítem. Přidáme kostičky cukety, rajčata a zbývající piniová jádra a povaříme. Osolíme, opepříme a ochutíme cukrem a octovou esencí. Rolky v omáčce prohříváme 5 minut a podáváme posypané šalvějí.