Bramborový krém s červenou řepou a bílou ředkví

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 10 g Sůl
  • 80 g Česnek
  • 100 g Houby čerstvé
  • 150 g Červená řepa sterilovaná
  • 200 g Ředkev bílá
  • 250 ml Mléko plnotučné
  • 100 ml Olej olivový
  • 300 ml Voda pitná
  • 750 ml Vývar drůbeží
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 kg Brambory
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 577 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 1361 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 5 mg
  • Draslík 1240.2 mg
  • Vláknina 18105.7 mg
  • Vitamín A 18105.7 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 57.6 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 320 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory omyjeme, očistíme a oloupeme, z kulatějších nakrájíme 20 plátků o síle cca 3 mm, odložíme stranou, zbytek pokrájíme na menší kousky. Cibuli najemno nasekáme, česnek rozkrájíme na plátky, společně krátce orestujeme v kastrůlku na malém množství oleje. Ve druhém hrnci zahřejeme mléko s 250 ml vody, přidáme nakrájené brambory, uvaříme do měkka a scedíme. Přemístíme do mixéru, pomalu mixujeme, postupně přidáváme orestovou cibuli a česnek, nakonec vše vymícháme do hladkého krému. Přes husté síto scedíme do kastrůlku, osolíme a opepříme dle chuti, rozředíme vývarem, na závěř vložíme stonek tymiánu, který předem krátce povaříme.

  • 2

    Houby očistíme, pokrájíme na tenké plátky, zakápneme olivovým olejem a ochutíme solí. Bílou ředkev nakrájíme na kolečka, potřeme olejem, ale nesolíme. Nakládanou řepu scedíme, rozkrájíme na tenké nudličky, osušíme na papírové utěrce. Pánev vymažeme olejem, plátky brambor na něm opékáme cca 5 minut po obou stranách do zlatova, poté opečeme také kolečka ředkve, zastříkneme vývarem a ochutíme solí. Houby orestujeme zprudka a posypeme bílým pepřem.

  • 3

    Servírujeme tak, že do středu každého talíře položíme plátek opečené brambory, na něj vrstvíme plátky hub, kolečka ředkve a znovu brambory. Vytvoříme 3 - 4 patra, okolo nalijeme polévku. Dozdobíme červenou řepou a zbylou ředkví, kterou předem upravíme do svazečku. Navrch položíme nasekanou pažitku a ihned podáváme.

Komentáře k receptu