Ovocný koláč s jahodami a ostružinami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Džem meruňkový
  • 100 g Jahody zahradní
  • 100 g Maliny
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 220 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Cukr krupice
  • 100 g Ostružiny
  • 20 g Mouka kukuřičná
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Kiwi
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Vaječný žloutek sušený
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Cukr vanilka
  • 1 polévková lžíce Likér Grand Marnier
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 734 kcal
  • Sacharidy 104 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 91 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 291.5 mg
  • Draslík 223.5 mg
  • Vláknina 11755 mg
  • Vitamín A 11755 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 45 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V misce utřeme 50 g cukru s máslem. Postupně přidáme vejce, 200 g hladké mouky a sůl. Hotové těsto dáme do fólie a na 30 minut do ledničky.

  • 2

    Mezitím dáme do menšího hrnce meruňkový džem, vodu a likér a pomalu zahříváme. Když už je hmota hladká, odstavíme ji, protlačíme cedníkem a necháme vystydnout.

  • 3

    Do jiné mísy dáme zbytek cukru a žloutky, pořádně smícháme a přisypeme 20 g hladké mouky a mouku kukuřičnou. Umícháme hladkou pastu.

  • 4

    Do dalšího hrnce dáme rozehřát mléko a vanilkový cukr. Když se mléko začne vařit, stáhneme teplotu a za stálého míchání nalijeme do moučné směsi. Když se všechna směs spolu spojí, dáme ji ještě na plotnu a povaříme do zhoustnutí. Poté necháme směs vychladnout. Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia, vymažeme formu na koláč o průměru 20 cm. Vyndáme těsto z ledničky a vyložíme jím formu. Dno propícháme vidličkou a dáme na 15 minut péct. Po upečení necháme vychladnout, natřeme moučnou směsí a polovinou meruňkové polevy a necháme zaschnout. Nakonec uložíme nakrájené jahody, maliny, ostružiny a kiwi a polijeme zbylou meruňkovou polevou. Necháme zaschnout a podáváme.

Komentáře k receptu