Čokoládové briošky bezlepkové

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Čokoláda hořká
  • 55 g Máslo čerstvé
  • 225 g Mouka bezlepková
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Cukr moučkový
  • 2 kávová lžička Xantanová guma
  • 1 kávová lžička Cukr krystal
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Droždí sušené
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 0.08 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 471 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 127 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 62 g
  • Cholesterol 97.9 mg
  • Draslík 229.9 mg
  • Vláknina 6666.3 mg
  • Vitamín A 6666.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V misce smícháme mouku (dvě lžíce si schováme stranou na pomoučení válu), sůl, přidáme cukr a xanthanovou gumu. K promíchání použijeme kuchyňský robot. Přidáme sušené droždí a nadrobno pokrájené změklé máslo. Prošleháme robotem

  • 2

    Zahřejeme mléko a jakmile je teplé, rozšleháme v něm vejce. Přidáme do mísy k moučné směsi a robotem vyšleháme hladké těsto.

  • 3

    Vyklopíme těsto z mísy, na pomoučeném vále z něj vyválíme čtverec. Horní třetinu přehneme dolů, spodní třetinu nahoru, otočíme těsto o čtvrtinu, znovu vyválíme ve čtverec a postup opakujeme. Poté vyválíme obdélník, u kterého bude jedna strana trojnásobkem druhé. Plát těsta by měl být silný asi 5 milimetrů. Okraje těsta zarovnáme, rozkrojíme na šest stejných čtverců.

  • 4

    Pečicí papír pomažeme olejem.

  • 5

    V misce rozšleháme vejce s cukrem a směsí potřeme všechny čtverce. Na každý z nich položíme 3 čtverečky čokolády tak, aby kousek vykukoval ven a složíme přes ně těsto. Položíme briošky na pomazaný pečicí papír a necháme 45 minut kynout.

  • 6

    Předehřejeme troubu na 220 °C. Vložíme plech s vykynutými brioškami a pečeme 15 minut. Vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme teplé.

Komentáře k receptu