Sardinky v kořeněné rajské omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Sardinka obecná
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule lahůdková
  • 3 špetka Zázvor mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 6 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 262 kcal
  • Sacharidy 3 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 1563 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 47.8 mg
  • Vláknina 547.3 mg
  • Vitamín A 547.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.7 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čerstvé sardinky očistíme, rozřízneme od řitního otvoru k hlavě a vyjmeme vnitřnosti. Dobře je promyjeme pod tekoucí vodou a vložíme do hrnce. Zalijeme je studenou osolenou vodou a necháme hodinu máčet. Poté sardinky vyjmeme sítem, osušíme a poskládáme do zapékací mísy jednu vedle druhé.

  • 2

    V míse vymícháme rajčatový protlak s vodou, olejem, cukrem, solí, octem a čerstvě pomletým bílým pepřem i mletým zázvorem. Směs důkladně promícháme a sardinky zalijeme ochucenou směsí.

  • 3

    Mísu zakryjeme poklicí a dusíme pozvolna 8 - 10 minut do měkka.

  • 4

    Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme a drobně pokrájíme. Lahůdkovou cibulku očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka.

  • 5

    Sardinky necháme vychladnout, případně je ještě odložíme na hodinu do chladničky. Rozložíme je na talíře, ozdobíme cibulkou, petrželkou a servírujeme.

Komentáře k receptu