Žemle

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 25 g Droždí
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl hrubozrnná
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Cukr krupice
  • 4 polévková lžíce Majolka
  • 1 polévková lžíce Mák - semena
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 463 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 1179 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 69.1 mg
  • Draslík 134.5 mg
  • Vláknina 6215 mg
  • Vitamín A 6215 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 150 °C.

  • 2

    Do mísy prosejeme mouku, vprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, vsypeme cukr, přilijeme dvě lžíce vlažného mléka, poprášíme moukou, promícháme a necháme vykynout. Poté po okraji mísy nasypeme sůl, vmícháme ostatní suroviny a vypracujeme hladké a pružné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 60 minut kynout.

  • 3

    Z vykynutého těsta tvoříme bochánky, klademe na plech a necháme asi 30 minut kynout. Vykynuté bochánky nařízneme do kříže, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem, hrubozrnnou solí a v předehřáté troubě pečeme dozlatova.

Komentáře k receptu