Malajská rybí lakša
Suroviny
- 120 g Olihně
 - 25 g Garnát obecný
 - 25 g Oříšky makadamové
 - 100 g Okurka salátová
 - 120 g Sójové výhonky
 - 350 g Krevety tygří - loupané
 - 230 g Nudle skleněné
 - 900 ml Vývar drůbeží
 - 400 ml Mléko sójové
 - 2 kávová lžička Cukr třtinový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Zázvor celý
 - 1 kávová lžička Kurkuma
 - 1 kávová lžička Koriandr mletý
 - 3 ks Chilli paprička sušená
 - 1 ks Chilli paprička
 - 4 ks Cibulka jarní
 - 1 ks Limetka kafrová
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Citronela
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Máta
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 863 kcal
 - Sacharidy 87 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 1058 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 81 g
 - Cholesterol 174.7 mg
 - Draslík 876.6 mg
 - Vláknina 17206.6 mg
 - Vitamín A 17206.6 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 403.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kořenící pastu si připravíme tak, že dohladka mixujeme všechny suroviny, které do ní patří, se sušenými čili papričkami, které jsme přelili horkou vodou a v té je nechali 10 minut, aby změkly.
 - 
                                2
Na jedné straně rozřízneme a naplocho rozložíme oliheň, spodní stranu ozdobíme několika šikmými zářezy a pak maso nakrájíme na čtverce o délce strany 2,5 cm.
 - 
                                3
Kořenící pastu za stálého míchání opékáme 5–6 minut na oleji, který jsme si v hrnci rozehřáli. Přilijeme kuřecí vývar, přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme asi 20 minut. Podle návodu na balíčku si uvaříme nudle. Do vroucí vody vložíme, zhruba po minutě vyjmeme a prudce ochladíme tekoucí studenou vodou sojové výhonky.
 - 
                                4
Do polévky přilijeme sojové mléko, povaříme 3 minuty, pak přidáme oliheň, krevety, sůl, cukr a vaříme zvolna ještě 4 minuty.
 - 
                                5
Do nahřátých misek rozdělíme nudle, sojové výhonky, přelijeme horkou polévkou, ozdobíme čili papričkou a servírujeme. K polévce zvlášť podáváme okurku, mátu, koriandr, limetu a jarní cibulku.