Čínská houbová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 100 g Pórek
  • 150 g Houby sušené
  • 40 g Houby černé
  • 100 g Petržel kořen
  • 35 g Houby Shitake sušené
  • 100 g Sójové výhonky
  • 100 g Nudle Mie
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 2 ks Cibule
  • 200 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Česnek
  • 3 ks Jalovec
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Řeřicha
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Pasta Sambal Oelek
  • 2 polévková lžíce Olej arašídový (podzemnicový)
  • 4 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 3772 kcal
  • Sacharidy 624 g
  • Tuky 17274 g
  • Sodík 1264 mg
  • Bílkoviny 103 g
  • Uhlovodany 74 g
  • Cholesterol 12 mg
  • Draslík 1748 mg
  • Vláknina 482311 mg
  • Vitamín A 482311 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 49.6 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 151.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené čínské houby Shiitake a černé houby opláchneme pod tekoucí vodou a namočíme je do studené vody na 10 minut. Pak je scedíme a necháme odkapat. Sójové klíčky propláchneme v sítu pod tekoucí vodou.

  • 2

    Očištěný a omytý pórek pokrájíme na kolečka.

  • 3

    V hrnci rozehřejeme arašídový olej a pórek s houbami podusíme (přibližně 5 -7 minut). Přimícháme 4 lžíce sójové omáčky a 1/2 lžíce omáčky Sambal Oelek.

  • 4

    Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu, vložíme nudle Mie a pomalu vaříme asi 4 minuty.

  • 5

    Polévku podáváme posypanou omytými lístky řeřichy.

  • 6

    Bujon z hub [30579]:

  • 7

    Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.

  • 8

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.

  • 9

    Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.

  • 10

    Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.

  • 11

    Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.

  • 12

    Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.

Komentáře k receptu