Chleba se šalvějí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 424 kcal
 - Sacharidy 71 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 392 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 51.4 mg
 - Vláknina 9400.3 mg
 - Vitamín A 9400.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si plech, který vymažeme tukem.
 - 
                                2
V misce smícháme vlažnou vodu s droždím a necháme asi patnáct minut odstát.
 - 
                                3
Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme olivový olej (jednu lžíci dáme stranou na potření těsta), droždí a směs řádně promícháme. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse, kterou jsme vymazali tukem, zhruba dvě hodiny kynout. Do vykynutého těsta vmícháme dvanáct drobně posekaných lístků šalvěje, vyválíme placku asi dvanáct centimetrů v průměru a necháme opět vzejít. Poté uděláme do placky prstem po celé ploše důlky, potřeme olivovým olejem, přeneseme na plech a pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi třicet pět minut dokud nezezlátne. Na mřížce necháme chleba vychladnout.