Středomořský bochník
Suroviny
- 150 g Rajčata sušená sterilovaná
 - 80 g Sýr Feta
 - 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Olivy černé
 - 200 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Oregano sušené
 - 1 balení Droždí sušené
 - 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 352 kcal
 - Sacharidy 56 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 401 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 4.5 mg
 - Draslík 406.1 mg
 - Vláknina 8793.7 mg
 - Vitamín A 8793.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.6 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse smícháme mouku, droždí, koriandr, oregano a sůl. Uprostřed utvoříme důlek, do kterého pomalu nalijeme olivový olej a většinu vody. Zpracujeme v hladké těsto. Podle potřeby přidáváme vodu.
 - 
                                2
Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme alespoň 10 minut. Postupně do těsta zapracováváme nakrájená rajčata, na kostky pokrájený sýr feta a na plátky rozkrájené černé olivy bez pecek.
 - 
                                3
Z těsta vytvoříme kouli, kterou vložíme do mísy vytřené olejem a obrátíme ji. Mísu s těstem přikryjeme a necháme kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
 - 
                                4
Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučněný vál, důkladně prohněteme a opět vytvoříme kouli. Položíme na pomoučněný pečící plech, přikryjeme utěrkou a opět necháme kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
 - 
                                5
Po vykynutí posypeme bochník moukou, uděláme do něj tři mělké zářezy a pečeme v předehřáté troubě na 230 °C asi 20 minut.
 - 
                                6
Dobře upečený chléb zní po zaťukání na spodní stranu dutě. Dobře uzavřený vydrží 3 dny.