Telecí terina se zeleným pepřem
Suroviny
- 300 g Cuketa
 - 100 g Slanina vepřová
 - 500 g Vepřový bok
 - 750 g Telecí brzlík
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Citrony
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 2 špetka Tymián čerstvý
 - 2 špetka Rozmarýn čerstvý
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 dl Vývar zeleninový
 - 0.5 dl Sherry brandy
 - 3 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
 - 0.5 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1100 kcal
 - Sacharidy 19 g
 - Tuky 174 g
 - Sodík 1045 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 701.3 mg
 - Draslík 1597.6 mg
 - Vláknina 10175.5 mg
 - Vitamín A 10175.5 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 148.5 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den před vařením této chutné teriny si namočíme telecí brzlík do studené vody. Vepřový bůček omyjeme, nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme bílým pepřem, posypeme čerstvým tymiánem, rozmarýnem a odložíme v zakryté míse do chladničky.
 - 
                                2
Druhý den telecí terinu povaříme 5 minut v čisté vodě, pak ji stáhneme a očistíme od žilek, vložíme zpět do vody, přidáme k němu 0,5 dl Sherry brandy, sůl, 1/2 lžíce celého zeleného pepře, očištěnou omytou cibuli, mrkev, celer a cuketu, vše pokrájené na kostičky. Brzlík se zeleninou vaříme 15 minut, scedíme a necháme vychladit. Vývar zachytíme do druhé nádoby.
 - 
                                3
Troubu zapneme na 180°C. Vepřový bůček jemně pomeleme na masovém strojku, přidáme k němu vajíčka, trošku vývaru (1/2 - 1dl) a dobře maso promícháme. Polovinou směsi vyložíme nádobu na terinu, rozložíme na ni polovinu pokrájené zeleniny, posypeme kuličkami zeleného pepře a rozložíme brzlík, který jsme rozkrájeli na 4 - 5 kusů. Brzlík pokryjeme druhou polovinou zeleniny, posypeme pepřem a nakonec rozložíme druhou polovinu mletého masa. Povrch pokryjeme tenkými plátky uzené slaniny, nádobu zakryjeme víkem, vložíme do hrnce s vroucí vodou a dáme do trouby. Pečeme přibližně 1 3/4 hodiny při 180°C.
 - 
                                4
Upečenou telecí terinu necháme vychladnout, pak ji zatížíme přiměřeným závažím a dáme do chladničky odležet. Podáváme ji druhý den s plátky ze 2 ks omytého citronu a čerstvou zeleninou.