Závitky z kýty pečené na pivě
Suroviny
- 100 g Sýr Niva (Rokfór)
 - 100 g Šunkový salám
 - 300 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
 - 200 ml Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
 - 100 ml Voda pitná
 - 80 ml Voda pitná
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 4 stroužek Česnek
 - 4 plátek Vepřová kýta
 - 1 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 2 polévková lžíce Hořčice plnotučná
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 260 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 8 g
 - Sodík 471 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 80.8 mg
 - Draslík 180.6 mg
 - Vláknina 1943.1 mg
 - Vitamín A 1943.1 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.3 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli nakrájíme na tenké plátky, česnek rozdrtíme, nivu a salám nakrájíme na hranoly, plátky kýty naklepeme z obou stran, osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí, vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme na čtvrtky.
 - 
                                2
Na plátky položíme do poloviny klínky salámu, sýra a čtvrtku vejce. Plátek zavineme, ovážeme nití a všechny závitky naskládáme do pekáče, který jsme vytřeli olejem. Závitky osolíme, opepříme a překryjeme cibulí a česnekem, zalijeme pivem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Nejprve pod poklicí, závitky otáčíme, přeléváme výpekem a podle potřeby přilijeme vodu. Když je maso poloměkké, poklici dáme stranou a závitky dopečeme. Poté je vyjmeme, šťávu zahustíme moukou, kterou jsme rozšlehali ve vodě, a chvíli povaříme.
 - 
                                3
Závitky zbavíme nití a podáváme s omáčkou.