Jablečno-hruškový křehký koláč s mandlemi
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
 - 220 g Sýr smetanový tavený 45%
 - 80 g Cukr krupice
 - 30 g Cukr moučkový
 - 15 g Cukr moučkový
 - 40 g Mandle plátky
 - 70 g Mouka pšeničná hladká
 - 1 kávová lžička Ocet vinný
 - 2 ks Jablka
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Cukr skořicový
 - 3 ks Hrušky
 - 1 špetka Sůl
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 2 špetka Zázvor mletý
 - 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 0.5 polévková lžíce Rum
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 516 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 56 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 46 g
 - Cholesterol 136.6 mg
 - Draslík 173.9 mg
 - Vláknina 7538.6 mg
 - Vitamín A 7538.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.
 - 
                                2
Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem, 1 lžičkou octa a 0.5 lžíce rumu. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit. Necháme ho 30 minut v chladničce odpočinout.
 - 
                                3
Mezitím si omyjeme a osušíme sladkokyselé jablka s hruškami. Ovoce oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na struhadle na tenké plátky. V míse je promícháme s cukrem, skořicovým cukrem, 2 špetkami mletého zázvoru a 2 špetkami muškátového oříšku.
 - 
                                4
Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru a vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma.
 - 
                                5
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.
 - 
                                6
Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu s pečícím papírem.
 - 
                                7
Zapneme troubu na 175°C. Po chvíli koláčový korpus vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout.
 - 
                                8
V míse si vyšleháme krém: smetanový sýr v míse smícháme s cukrem a citronovou šťávou. Postupně přidáváme smetanu a krém prošleháváme do zhoustnutí. Elektrickým šlehačem krém vyšleháme dohladka.
 - 
                                9
Na upečený koláč nalijeme sýrový krém, rozložíme jablka s hruškami, která rovnoměrně posypeme mandlemi. Koláč dáme do trouby. Pečeme dozlatova 60-75 minut. Prvních 40 minut koláč zakryjeme alobalem. Koláč by měl mít dozlatova opečené okraje.
 - 
                                10
Vychlazený koláč posypeme práškovým cukrem s vanilkou, nakrájíme a
 - 
                                11
podáváme.