Kachní špízy s citronovou trávou
Suroviny
- 5 g Sůl
 - 700 g Kachní prsa
 - 10 g Koření pěti vůní
 - 20 g Citronová tráva
 - 130 g Mouka cizrnová
 - 3 g Zázvor
 - 80 ml Med včelí
 - 230 ml Omáčka sójová
 - 230 ml Omáčka Hoisin
 - 1 ks Cuketa
 - 3 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 5 stroužek Česnek
 - 1 dl Voda pitná
 - 1 dl Olej arašídový (podzemnicový)
 - 5 cl Víno rýžové čínské
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 828 kcal
 - Sacharidy 69 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 1646 mg
 - Bílkoviny 52 g
 - Uhlovodany 65 g
 - Cholesterol 136.5 mg
 - Draslík 953.7 mg
 - Vláknina 10734.8 mg
 - Vitamín A 10734.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.4 mg
 - Vitamín E 4.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kachní maso omyjeme a osušíme, nakrájíme na 8 přibližně stejných pruhů o délce 10 cm, které napíchneme na špejli. Citronovou trávu omyjeme a omotáme okolo kousku masa, na koncích uchytíme za špejli. Maso osolíme, opepříme a ve woku opečeme 1 minutu z každé strany.
 - 
                                2
V míse připravíme marinádu z prolisovaného česneku, strouhaného zázvoru, omáčky hoisin a sójové omáčky, rýžového vína, medu a koření pěti vůní. Opečené špízy potřeme touto marinádou a v pekáčku pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 10 minut, každé 2 minuty potíráme marinádou.
 - 
                                3
Zatím nakrájíme cuketu na plátky, obalíme v těstíčku z mouky, vaječného bílku, soli a osmažíme ve woku na arašídovém oleji. Necháme okapat na papírové utěrce.
 - 
                                4
Zbylý olej smícháme s marinádou a vaříme, dokud nevznikne zahuštěná omáčka, můžeme procedit přes cedník. Špízy vyndáme z trouby, rozložíme na talíře, obložíme opečenou cuketou a zalijeme omáčkou.