Rozmarýnové kuře na víně
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1087 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 73 g
 - Sodík 880 mg
 - Bílkoviny 65 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 264.6 mg
 - Draslík 1298.9 mg
 - Vláknina 13948.8 mg
 - Vitamín A 13948.8 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 66.3 mg
 - Vitamín E 2.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu zapneme na 185°C. Z čerstvého rozmarýnu otrháme drobné lístky (2 lžíce) a posekáme je nadrobno a malou snítku (1 lžíce) necháme v celku. Celé omyté a osušené kuře osolíme, posypeme bílým pepřem a posekaným rozmarýnem. Celou snítku rozmarýnu vložíme dovnitř kuřete.
 - 
                                2
V pekáčku na plotně rozpustíme 3-4 plátky slaniny, kuře na ně položíme hřbetem dolů a navrch kuřete poklademe dalších 5 plátků slaniny. Kuře podlijeme 100ml bílého vína, pekáček zakryjeme a vložíme do středu trouby. Pečeme 35 minut, během té doby maso 2x polijeme výpekem.
 - 
                                3
Mezitím očistíme a omyjeme zeleninu: mrkev, celer, petržel, malé pórky a cibuli. Vše pokrájíme na plátky. Po 35 minutách pečení ke kuřeti přidáme pokrájenou zeleninu, přilijeme ještě 100ml bílého vína a 50-100ml zeleninového vývaru. Kuře obrátíme, polijeme vše výpekem a pečeme dalších 30 minut. Během té doby kuře se zeleninou poléváme výpekem.
 - 
                                4
Když je kuře měkké, zvýšíme teplotu trouby na 220°C, odložíme poklici z pekáčku, na kuře poklademe 2-3 plátky másla a kuře pečeme do doby, až se mu vytvoří krásná zlatohnědá kůrka.
 - 
                                5
Po upečení kuře rozporcujeme, dáme na talíře se zeleninou a hned podáváme.