Základní švédská majonéza
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 550 kcal
 - Sacharidy 1 g
 - Tuky 61 g
 - Sodík 70 mg
 - Bílkoviny 2 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 123.4 mg
 - Draslík 11.5 mg
 - Vláknina 26.5 mg
 - Vitamín A 26.5 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 24.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do většího hrnce nalijeme litr vody, přivedeme k varu, do hrnce posadíme vhodný rendlík (nebo misku). Dáme do něj 2 žloutky, sůl, pepř, ocet a práškovou hořčici, metlou vše rozšleháme. Poté budeme za stálého šlehání přikapávat olej. Když máme majonézu hladkou a tuhou, po kapkách přišleháme 2 lžíce vařící vody, která majonézu více ztuží (majonéza má poté i delší dobu trvanlivosti). Vložíme do sklenice, uzavřeme víkem a uchováváme v chladu.