Majonéza pro alergiky
Suroviny
- 120 ml Olej olivový
 - 1 kávová lžička Ocet vinný
 - 0.5 kávová lžička Xantanová guma
 - 0.5 kávová lžička Cukr moučkový
 - 0.25 kávová lžička Hořčice
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 polévková lžíce Mouka bramborová
 - 4 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 272 kcal
 - Sacharidy 2 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 68 mg
 - Bílkoviny 0 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 3 mg
 - Vláknina 456.1 mg
 - Vitamín A 456.1 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.7 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do kuchyňského robotu vlijeme vodu, přidáme xanthanovou gumu a bramborovou mouku a rozmixujeme dohladka. Přidáme hořčici a promixujeme. Postupně po kapkách přidáváme olej a necháme robot běžet. Směs bude postupně houstnout. Když máme vmixovány asi 3/4 množství oleje, přilijeme citronovou šťávu, ocet, přidáme cukr a špetku soli a pepře. Pak přiléváme zbytek oleje, teď už můžeme rychleji. V lednici vydrží hotová majonéza až 3 dny.